HELLO
Dziś prezentuje moje ulubione danie czyli spaghetti !
Tradycyjne zwykle jest z mięsem ale ja wole to ciężkie danie zjeśc z czyms lżejszym, jak tuńczyk !
Jest to po prostu tak przepyszne ze az trudne do opisaniaa :)
Na sam widok zdjec mi slinka cieknie mm :)
Tuńczyk - ryba zamieszkująca tropikalne akweny Atlantyku,
zawiera duże ilości witaminy D i A, co korzystnie wpływa na stan kości i
narządu wzroku. Mięso tuńczyka jest wyjątkowo smaczne i bogate w tran – tłuszcz rybi – źródło kwasu omega -3. Spożywaj rybę jak najczęściej, spowolnisz proces zanikania
komórek mózgowych oraz obniżysz poziom cholesterolu we krwi
Ok. Potrzebujemy:
- tuńczyka w puszce
- makaron spaghetti lub penne (z przenicy durum, czytaj skład :) )
- pomidory w puszcze lub świeże (świeże trzeba dłużej dusić)
- cebule lub/i czosnek
- pieprz, sól, oregano, bazylie, szczypte cukru (cukier by przebić kwaskowatość sosu)
Najpierw podsmażamy na oleju lub oliwie cebule i tuńczyka
W między czasie gotujemy makaron (pamiętaj by posolić wode.)
Gdy tuńczyk i cebula się podsmażą dodajemy pomidory...
W międzyczasie pamiętaj by przemnieszać makaron by się nie skleił !
Następnie wszystkie przyprawy ! Łyżke oregano, łyżke bazylii (pożądana jest świeża :)), szczypte soli (niezbyt dużo, tuńczyk jest słony), pieprzu i odrobine cukru.
Sos mieszamy aż nabierze odpowiedniej konsystencji.
Makaron gotujemy al dente.
Gdy wszystko bedzie gotowe nakładamy na talerz i posypujemy serem :)
Spójrzcie na tą pare na zdjęciu i jak serek sie ładnie roztapia mmm :)
BUON APPETITO !
ps. podczas robienia sosu mozesz do niego dodac roniez 2 plasterki topionego sera :) Ja akurat nie mialam owego w lodówce :C
Kocham spaghetti. :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam spaghetii ale nie wiem czy wersja tuńczykowa by mi zasmakowała... czasem uwielbiam tuńćzyka a innym razem robi mi sie słabo od jego zapachu :)
OdpowiedzUsuńoo wlasnie zapomnialam dopisac. Tunczyk jest wogule nie wyczuwalny w tym sosie:)
Usuń